Een wel zeer eigenaardig festival: fallus-overdaad op Honen Matsuri

Honen Matsuri penisfestival in Komaki
Honen Matsuri in Komaki: bidden voor vruchtbaarheid van het land en de mens.

In een land waar seksualiteit en intimiteit zich in de taboesfeer bevinden, je zelden een koppel ziet zoenen of knuffelen en waar mensen elkaar begroeten met een gereserveerde buiging, lijkt dit festival met een overdaad aan fallussen op z’n zachtst gezegd zeer on-Japans. Het wint daardoor aan populariteit, ook bij buitenlandse toeristen. Hoewel de gadgets en eetwaren ter plekke neigen naar extravagantie, is de achtergrond van dit festival religieus.

Deze diashow vereist JavaScript.

Matsuri betekent festival, maar niet in de betekenis zoals wij het kennen. Het is een religieuze processie waarbij draagbare schrijnen met oa. afbeeldingen van goden naar een tempel of schrijn worden gedragen. Shinto-schrijnen vind je overal in Japan en staan symbool voor voor de sterke band die  de Japanners hebben met hun gemeenschap. De schrijnen zijn niet alleen de plek waar goede geesten huizen, maar ook de plaats waar traditionele Japanse praktijken worden bewaard, waaronder het Honen festival.

Het Honen festival bestaat al bijna 1500 jaar. (Het bestaan ervan kon gedateerd worden door de ontdekking van oud aardewerk). De processie brengt het mannelijke in contact met het vrouwelijke. Het beeld van een god en de houten penis worden van de ene tempel naar de andere gedragen. De ontmoeting, die jaarlijks op 15 maart plaatsvindt, staat symbool voor zowel vruchtbaarheid bij de mens, als in de landbouw. 

Honen Matsuri festival Japan
Maar liefst 400 kg wordt getorst op de schouders van twaalf mannen, allen 42 jaar oud.

Het beeld van de fallus is 2,5m lang en is samen met het draagbare schrijn waarin het vervoerd wordt goed voor maar liefst 400 kg.  Dat gewicht wordt gedragen door  42-jarige mannen. 42 voor mannen en 36 voor vrouwen wordt beschouwd als een ‘ongelukkige’ leeftijd. Door mee te lopen in de processie en door de bescherming van de penis zelf, kunnen ze het tij keren en geluk afdwingen.

Honen Matsuri festival Japan
Vrouwen in de processie dragen kleinere fallussen rond die het publiek kan aanraken. De vrouwen zijn 36 jaar, een ‘ongelukkig’ leeftijd door mee te lopen in de processie kunnen ze het lot keren.

Elk jaar wordt er een nieuw beeld uitgehouwen. Het oude wordt verwerkt tot geluksbrengers. De amuletten worden verkocht om er een boodschap op te schrijven en worden naast de tempel opgehangen.

Amuletten penis Komaki festival Honen Matsuri
Beschreven amuletten aan de Tagata tempel. Ze worden vervaardigd uit het houten beeld dat in de processie wordt gebruikt. Ook hier geen gebrek aan fallussymbolen.

Ook de hele omgeving van het schrijn is gevuld met fallussymbolen. Deze beelden kunnen gezien worden als offers voor de goden, als vereringsobjecten en als fetisjen met magische krachten. Ze werden uitgeleend aan mensen die op zoek zijn naar een partner, die genezing zoeken of die een kinderwens hebben. Wanneer het gewenste resultaat bereikt was, werden de objecten terug naar het schrijn gebracht, samen met een extra fallussymbool als teken van dankbaarheid.

 

 

 

4 gedachten over “Een wel zeer eigenaardig festival: fallus-overdaad op Honen Matsuri

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s