Waarom Japanners maskers dragen

Het chirurgisch masker is alom tegenwoordig in het straatbeeld. Niemand kijkt er nog van op. Tenzij het fashion-items zijn natuurlijk. De maskerindustrie boomt als nooit tevoren.

Waarom dragen de Japanners maskers?

De eerste reden waar we aan denken is dat mensen een masker dragen om zich te beschermen tegen ziektes. Wanneer je bijvoorbeeld een belangrijke vergadering hebt of een wedstrijd wordt het preventief opgezet om niet ziek te worden voor de belangrijke dag.

Maar ook het omgekeerde is waar. De Japanse maatschappij is zeer ‘community-oriented’, waarbij het individuele belang ondergeschikt is aan het collectieve. Het masker wordt dus ook gedragen om je medemens niet te besmetten wanneer je zelf ziek bent.

Er is iets vreemds aan de gang in Japan: er zijn opvallend veel mensen met allergieën (daar moet ik nog eens onderzoek naar doen). De maskers worden dus ook gebruikt om pollen te weren.

Dat zijn niet de enige redenen. Sommige vrouwen kunnen hun toevlucht zoeken tot het masker wanneer ze geen tijd hadden om zich te maquilleren. Anderen wanneer ze zich niet zeker genoeg voelen om zich te tonen in het openbaar. Nog anderen om zich modieus uit te drukken. Het voortbestaan van het masker is dus gegarandeerd.

Een gedachte over “Waarom Japanners maskers dragen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s