Een nacht in een capsule!

Capsulehotel in Tokyo
Capsulehotel in Tokyo

Yes! Het is gelukt! Overnachten in een capsulehotel stond op de wishlist, maar ik had de hoop al opgegeven aangezien kinderen er niet toegelaten zijn. Een weekendje weg met vrienden en een boys only-weekend voor vader en zoon, maakten het toch mogelijk.

Een capsulehotel is een typisch Japans verschijnsel. Oorspronkelijk waren de bezoekers ‘salary men’ die de laatste trein gemist hadden, of hun roes wilden uitslapen in een goedkoop en handig onderkomen vlakbij hun werk. Daar hebben we Kisho Kurokawa weer, hij bouwde het eerste in 1979 in Osaka.

Ondertussen is het publiek diverser geworden: de meeste capsulehotels hebben nu ook vrouwenvleugels en ze scoren ook bij de – iets avontuurlijkere – toeristen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke overnachting of een ‘unieke ervaring’.

Waarschuwing: niet voor claustrofoben

De naam zegt het al: het is niet meer dan een capsule. Een cel van 2m lang, 1m breed en 1m hoog. En zo enkele tientallen naast, boven en onder elkaar. Daarin past nog meer dan je denkt: een eenpersoonsbed, kapstokken, een kluis, een vuilbak, airco en zelfs een tv. We kregen slippers, toiletgerief, handdoeken en een pyjama.

Het is dus zowat het kleinste hotel ter wereld en heeft tegelijk toch alles wat je nodig hebt. Buiten de cabine zelf heb je een aparte ruimte met toiletten en wastafels (in het onze zelfs heuse kaptafels met allerlei toiletartikelen, haardrogers en stijltangen), er zijn ook drankautomaten. Op een andere verdieping kan je douchen en gebruik maken van de onsen.

Hoe werkt het?

We verbleven in First Cabin Akasaka in Tokyo. De cabine is net iets groter dan de capsule, ik kon rechtop zitten in bed. De vleugels zijn niet gemengd, dus je moet bij het online reserveren goed uitkijken of je wel een kamer voor het juiste geslacht reserveert! (Yep, voor de man in ons gezelschap hebben we nog snel een ander hostel moeten zoeken).

We kregen bij aankomst een badge, die je nodig hebt voor het gebruik van de lift, de toegang tot je verdieping, en het bad (niet vergeten dus, of je komt vast te zitten tussen de lift en de schuifdeur van je verdieping :-)). Je krijgt ook een hangslot mee om je bagage in een rek in de gang te zetten. De koffer kan niet meer in de capsule, maar Japan is veilig! Je krijgt meteen een heleboel regels uitgelegd: geen lawaai maken, niet telefoneren, geen wekker laten afgaan, niet roken, eten of drinken. Uiteraard: schoenen uit.

Ik ben fan!

Je hebt eigenlijk een beetje een vliegtuiggevoel. Inclusief droge lucht. Zoveel mensen samen op zo’n kleine oppervlakte. Ik vreesde een beetje voor geluidsoverlast, maar dat viel eigenlijk heel goed mee (je kon aan de receptie ook gratis oordoppen krijgen). De regels worden effectief gevolgd, het is en blijft Japan (en het merendeel van de gasten waren Japanners). Mensen slapen er ook op alle uren van de dag. Het enige storende waren de rolgordijnen (de toegang tot je capsule) die je kon horen open- en dichtgaan. En ja, bij de mannen zijn er misschien wel meer snurkers die de nachtrust kunnen verstoren?

Ideaal als je op zoek bent naar een betaalbare overnachting, voor een kort verblijf, bij voorkeur tijdens een citytrip (je komt toch maar ‘doodvallen’ in je bed na een hele dag ontdekken, toch?) en mjah…. als je geen reus bent natuurlijk.

 

PS: wie zich afvraagt wat nu precies budgetvriendelijk wordt genoemd in Tokyo: we betaalden 4700 yen per nacht, wat ik best vond meevallen gezien de goede locatie en de faciliteiten. Je kan waarschijnlijk wel goedkopere capsules vinden.

 

Meer lezen over Tokyo
Meer lezen over Kisho Kurokawa

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s