Tips voor vliegen met een baby

Ook zo bezorgd over vliegen met een baby? Word je nerveus bij de gedachte alleen al? We hebben ondertussen wat ervaring met langeafstandsvluchten met een baby (zowel dag- als nachtvluchten, met of zonder eigen stoel, intercontinentale of kortere vluchten) en dus deel ik graag de lessen die wij geleerd hebben. Speciaal voor mijn petekindje Leon, die binnenkort voor het eerst op de vlieger kruipt! Letterlijk dan 🙂

Tips voor vliegen met kinderen
Wie zegt dat kindjes niet slapen op een vlucht? Lekker ingeduffeld en de Wap wap onder de voetjes

Voor je op het vliegtuig stapt met een baby

 • Kies je vlucht wijs. Van Japan naar België met een dag- of een nachtvlucht, was letterlijk dag en nacht verschil! Hou rekening met het ritme van je kind, daar betaal je met plezier dat ietsje meer voor. Na een goede vlucht heb je minder tijd nodig om te recupereren, je zal jezelf bij aankomst dankbaar zijn. Bij kortere vluchten is het handig om te vliegen wanneer je kind gewoonlijk dut.
 • Overstappen of net niet? Tijdens een dagvlucht zal je je baby veel meer moeten vermaken. Bij baby’s die nog veel slapen is dit niet zo lastig, maar is je kind ouder en beweeglijk, dan heb je je handen vol. Een overstap kan dan soms welgekomen zijn. Je kind op de luchthaven nog veel laten kruipen, lopen, spelen,… is een goed idee. Ga op zoek of er een speeltuin is in de luchthaven. Nagoya heeft er een.
 • Tot het 2 jaar is, vliegt je kind gratis (of nagenoeg gratis). Dat wil ook zeggen dat er geen stoel is. Vliegtuigmaatschappijen beschikken over – een gelimiteerd aantal – reiswiegjes voor baby’s aan boord, zodat je je handen vrij hebt (althans als er geen turbulentie is, want dan moet het eruit). Vraag er tijdig eentje aan.
 • Als je toch een stoel hebt voor je kind, vergeet dan niet om een babymaaltijd aan te vragen. Was ik compleet vergeten doen.
 • Als de vlucht niet volgeboekt is, dan kan je vragen om naast jou een vrije plek te hebben. Zo heb je alsnog een stoel voor je kind. Als dat niet lukt bij het inchecken, kan je het nog net voor het opstijgen (wanneer je hoort omroepen dat het boarden afgerond is) vragen aan de stewards.
Tips voor vliegen met kinderen
Snel nog even de speeltuin induiken voor de vlucht. Andere kindjes vormen de perfecte afleiding.

Wat meenemen?

 • Als je kind gewoon is om z’n melk warm te drinken, neem dan een thermos met heet water mee. Het kan namelijk een tijdje duren vooraleer de stewards water warm krijgen. Wanneer je kind huilt van de honger, is elke minuut te veel.
 • Je kind krijgt waarschijnlijk een speeltje aangeboden op de vlucht (we love ANA for it), maar het is altijd een troef achter de hand om een nieuw speeltje mee te nemen. Stickers doen het altijd goed en nemen geen plaats in. Ouders die geen bezwaar hebben tegen schermen, maken er tijdens een vlucht handig gebruik van. Wij doen het zonder.
 • Neem een draagzak mee: zo kan je je kind in slaap wandelen. Of iemand anders. Dank u, oma 🙂
  Een kinderwagen mag altijd mee en telt niet als een stuk bagage. Als je hem nog nodig hebt op de luchthaven, kan je hem inchecken aan de gate in plaats van aan de band.
 • Wij zijn fan van de wap wap. De wap wat? Het is een opblaasbaar kussen dat prefect in de ruimte tussen je stoel en de stoel voor je past. Zo kan je baby/kind/jijzelf een bed maken. Werkte voor ons heel goed! Werkt waarschijnlijk iets minder goed als je op de eerste rij zit, de ruimte is daar iets groter.
 • Pak je luiertas handig in, zodat je alles meteen terugvindt.
 • Op een vliegtuig is het vaak koud(er), breng een extra trui of dekentje mee.
 • Reservekleren voor je baby, maar ook voor jezelf. Dat laatste vergeten we meestal 😉
  Als je kind een ongelukje heeft, zit je daar een hele vlucht in een outfit vol spuug (of erger).
 • uiteraard alles wat je anders ook meeneemt, zoals luiers, snacks, tut, eventueel favoriete knuffel,…

  Douane
 • Drinken (zelfs meer dan 200ml) en babyfood mag door de douane.

Veiligheid

In de meeste gevallen krijg je een speciale riem die je aan je eigen riem vast maakt waarin je baby tijdens het opstijgen en dalen moet zitten. Is echter niet altijd zo, dan moet je je kind op schoot houden.

Hoe kan je de vlucht zo aangenaam mogelijk maken?

 • Laten drinken bij het opstijgen en landen. Dat lijkt zó evident, maar toen ik zelf nog geen kinderen had en samen met m’n moeder m’n petekind vanuit Spanje naar huis vloog, waren we dat compleet uit het oog verloren. Een vriendelijke man wees er ons toen gelukkig op.
 • De wap wap installeren.
 • Kinderen raken soms moeilijk in slaap door de vele lichtjes en impulsen rondom hen. Wanneer we met een sjaal of dekentje een tentje vormden, lukte het bij onze zoon wel om in te slapen.
 • Maak je niet zenuwachtig, een kind voelt dat. Als het weent, dan weent het, live with it. Kinderen en vliegen is niet per sé gedoemd om slecht te lopen. In ons geval was er een dronken Ier die de vlucht meer verstoorde dan het occasionele gehuil van onze 8 maanden oude baby.
 • Andere kinderen, de meeste passagiers en de stewards aan boord zijn leuke afleidingen. Die laatste zijn er zelfs voor getraind.
 • Maak er één groot avontuur van. Een beetje plezier maken mag, kijk maar naar de foto hieronder.
Tips voor vliegen met kinderen
Iets aan te geven? Plezier maken op de luchthaven mag!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s